fredag 10 maj 2019

Årsstämma Byggmax

https://www.byggmax.se/

Ett av mina innehav utanför Berns-portföljen som jag har haft en länge tid är Byggmax. När de nu hade årsstämma häromdagen så passade jag på att delta, kanske mest för att kolla om det är läge att avyttra nu efter ca 50% nedgång sen köp (exkl finfina utdelningar).

För er som inte har varit med på en årsstämma tidigare så kan jag meddela att det oftast är en väldigt träig tillställning, som mest handlar om formalia. Snittåldern på deltagarna på årsstämmor är oftast mycket hög. Det intressanta är oftast VDns presentation över hur året har gått och lite om hur det ser ut framöver. På större stämmor, t ex Investor och HM, så tillkommer oftast även en ganska förvirrad frågestund, som bl a Stokjo Invest och MiljonärInnan30 har bloggat om. Har en tur så bjuds det även på automatkaffe, och ibland nån torr kaka. Vissa bolag med välbesökta stämmor brer på med räkmacka och kolsyrad dryck med varierande alkoholhalt. Och ytterligare några bjuder på en goodiebag, med lite smakprov och broschyrer om företagets produkter. Här ligger typiskt Cloetta, Axfood och Oriflame bra till.


Byggmax? Not soo much. "Tur" nog så höll faktiskt Axfood konferens i rummen bredvid och en hel del fika var framställt utanför deras rum. Med mycket god vilja kunde detta tolkas som fritt fram även för Byggmax-delägare. Vilket det såklart gjordes av några få. Efter registrering fick deltagarna varsin pärm (ett 1900-talsfenomen, det är som ett fodral för tatuerade döda (afrikanska?) träd) innehållande årsberättelse och årsredovisning, samt information från valberedningen och revisorn. Oftast inget nytt alltså, utan information som är känd sedan tidigare för de som har Internet.


Styrelseordförande Anders Moberg, känd från Ikea och antagligen på gång att trappa ner sina engagemang, läste lugnt och metodiskt innantill i ett manus och förklarade stämman öppnad. VD Mattias Ankarberg höll sin dragning och gjorde ett gott intryck och förmedlade hopp om ljusare tider efter senaste årens stålbad. Vi bjöds även på lite framåtblickar med Byggmax 3.0, och olika satsningar på både trädgårdstillbehör och el-prylar. Lät klart lovande, även om det finns en hel del konkurrenter där ute som simmar i samma enkla lågprisvatten som Byggmax, bl a Biltema. Även expansion i mindre orter och hur det gick i Norge (Helt okej trots hård konkurrens, Byggmax har dessutom vunnit några fina priser där) och Finland (Tufft, men de har inte varit där lika länge som i Norge) presenterades.Det var tydligen också dags för en ny logga (Röd text på gul bakgrund, istället för som tidigare då bakgrunden var tvådelad gul/röd, se ovan), och Mattias återkom till det det ska vara enkelt och billigt att handla på Byggmax. Som tämligen insnöad i Ikea-världen så var det svårt att låta bli att tänka att Styrelseordföranden nog har färgat av Ikea-tänket kraftigt på Byggmax, kanske även loggan?Revisorn höll en längre utläggning om årets "nyhet" IFRS 16, som reglerar viss typ av bokföringsposter, innan det var dags för valberedningen att presentera den nya föreslagna styrelsen. Redan innan slog det mig att det bara var tre av sju styrelsemedlemmar som faktiskt ägde aktier i Byggmax, och de allra flesta noterades även som "oberoende av ledning och större ägare". Annars kan ägarrepresentanter i styrelser oftast vara "lottlösa" när det gäller aktieinnehav. Nu visade det sig att två av de tre aktieägarna i styrelsen inte ställde upp för omval, och valberedningen föreslog tre nya ledamöter för att utöka styrelsen till totalt åtta personer. Således en aktieägare kvar i styrelsen, Styrelseordförande Anders Moberg.

När de nya kandidaterna presenterade sig så passade en av de yngre stämmodeltagarna på att fråga om de planerade att köpa några aktier i Byggmax om de blev invalda. Med viss tvekan, så svarade kandidaten något i stil med "Ja, jag hoppas det". De två följande kandidaterna som presenterade sig, bl a Styrelseordförande i Cimco Marine, Anders Berg, fattade snabbt galoppen och lovade såklart att köpa aktier om de blev invalda. Skin in the game, som Kvalitetsaktiepodden brukar säga.

Bland den operativa ledningen så har kanske hälften aktier i varierande grad och en hel del deltar i de aktieprogram som erbjuds. Ett nytt sådant incitamentsprogram klubbades igenom, där utvald personal får köpa teckningsoptioner som i sin tur ger rätt att köpa aktier under hösten 2020 till lösenkurs 67,5:-. Här får vi hoppas att även de som är Country Managers för Norge, respektive Finland köper på sig lite.
 Swedbanks representant från Robur Fonder, frågade lite kring hållbarhetssatsningar. Mattias meddelade att de hade sänkt sina Co2-utsläpp med 38% sen 2009, men att det var en trög bransch och att få till en hållbarhetsprofil inom byggvaror ligger i framtiden. Att bygga i trä sägs dock vara en bra hållbarhetsgrej.

Resten av formalian klubbades snabbt igenom innan stämman förklarades avslutad. De fådda pärmarna packades varsamt ner i väskor och de knappt 30 deltagarna troppade iväg, svängde förbi Axfoods fikabord och spreds sedan ut i Stockholms innerstad.

Jag behåller mina Byggmax, trots slopad utdelning i år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar