lördag 11 maj 2019

Årsstämma Tobii

https://www.tobii.com/
Tobii, ännu ett av mina innehav utanför Berns-portföljen som har gått rejält back sen jag köpte hade årsstämma häromdagen och jag slank såklart förbi för att kolla om det var dags att avyttra.

Detta teknikbolag som har tre olika ben fokuserar på olika former av Eye-tracking-teknologi. Antingen underlätta för den "enormt stora" målgruppen VR-glasögonanvändare, mer professionella användningsområden, t ex Nascar-teams och slutligen även för olika funktionshjälpmedel. Det sista är det som gör mig gladast och vi fick se hur deras eye-tracking-stödda displayer hjälpte funktionshindrade att kommunicera alldeles utmärkt! Här sägs marknaden vara enorm med över 50 miljoner människor som sägs kunna få hjälp att kommunicera med denna typ av teknologi!Tillbaka till stämman - Efter registrering bjöds det på ett par olika stationer där Tobii demonstrerade sina produkter. VR-glasögon var väl det som uppskattades mest, men även var svårast att hantera för den ibland ålderstigna stämmodeltagaren. Överlag så var det faktiskt betydligt yngre ålderssnitt än vanligt på årsstämmor, kanske för att stämman hölls på kvällstid, eller möjligen för att alla institutionella investerare hade skickat sina yngre förmågor att representera (sitta med, inte somna, eventuellt be om ordet och läsa upp nått statement om hållbarhetskrav som deras uppdragsgivare kan tänkas ha). Gissar att även en del teknologiintresserade ägare var med.

Rappe advokaten Jesper Schönbeck valdes till stämmans ordförande, oklart varför inte styrelseordförande Kent Sander själv ville hålla i klubban, vilket är brukligt. Rappt var ordet, och formalian klubbades igenom och VD Henrik Erlandsson fick hålla sin presentation över årets som har gått. Tobii blöder pengar, särskilt från Tobii Tech där det har gjorts massiva investeringar för att framöver kunna skörda frukterna. Går allt enligt plan så gör de vinst redan nästa år, 2020. Flera spännande samarbetspartners radades upp, bl a Microsoft, Google och Dell.
Deltagarna fick chansen att ställa frågor, men det var få som tog chansen. De vanliga forumtrollen forumdeltagarna lös med sin frånvaro. Frågor om vilka datortillverkare som använde Tobiis produkter besvarades med att det oftast tog år innan en datortillverkare lanserade en produkt som Tobii levererade prylar till och att Tobii naturligtvis inte kan gå ut i förväg och presentera eventuella produkter eller samarbeten. Datortillverkaren Dell, och deras specialmärke Alienware använder Tobii-teknologi flitigt, och visades även upp på stämman. Liksom Lenovo med deras nya stationära datorer.

En yngre oborstad stämmodeltagare fick tag i mikrofonen och deklarerade att alla här på stämman naturligtvis hade VR-glasögon hemma, men att de flesta även hade bilar, är det något Tobii har funderat på? Mikrofontagaren undrade också vilka Tobiis tre största konkurrenter var, och om de ville "droppa" deras namn. Henrik svarade diplomatiskt att de fokuserade på VR-glasögon och PC-marknaden samt deras andra ben (för att få koll på teknologin?) men att det i framtiden kan bli aktuellt med andra, bredare, områden. Gällande konkurrenter nämnde han bl a att svenska Smart Eye var duktiga på just fordon, och sen var det något Amerikanskt bolag och något Australiensiskt som jag missade namnet på.

Revisorn höll sin presentation (och lyckades få in felstavningar på sina första två bilder, men han är kanske bättre på revision än stavning?) innan valberedningen presenterade den nya styrelsen. Här var det väl lite märkligheter då en av grundarna, Mårten Skogö, som valt att hoppa av en operativ roll (och alltså inte längre jobbar på Tobii) ställde upp till val, liksom Jörgen Lantto, känd från Fingerprint.

Just Mårten ligger tydligen bakom över 100 patent inom eye-tracking och har tidigare jobbat som forskningschef (?) på Tobii och är även vass på olika samarbeten (ej att jämföra med influencers) med andra teknikbolag. Utmärkt att ha med i styrelsen alltså! Herr Lantto, med bakgrund inom ST-Ericsson och Fingerprint sägs också vara bra. Stämman accepterade och röstade igenom valberedningens förslag.

De sista punkterna berörde Tobiis svårgenomskådliga incitamentsprogram för deras 125 nyckelpersoner inom bolaget, varav ca 90 i Sverige och ca 40 i England/USA. Här opponerade sig både Andra AP-fonden och Aktiespararna (1st aktie) och förhöll sig skeptiska. Incitamentsprogram motiveras av att det är mycket svårt att behålla personal i detta snabbrörliga bransch och att det därmed att viktigt att knyta fast de anställda med finurligt utformade incitamentsprogram där styrelsen vid behov kan emittera ut nya aktier. Oklart hur bra detta fungerar, tidigare anställde Mårten Skogö hade t ex inga bekymmer med att lämna bolaget ändå trots att han med största sannolikhet var med i ett av alla dessa incitamentsprogram. Jaja, stämman klubbade igenom även detta innan den avslutades.

Hur såg det då ut med aktieägandet i den nyvalda styrelsen? Här är verkligen både styrelse och ledning djupt insyltade. Som sig bör när grundarna fortfarande är med. De  har alltså mycket att förlora om de inte når sina mål och därmed förhoppningsvis medföljande aktiekurs.Efter stämmans avslutning bjöd Tobii på kalla wraps, mineralvatten och möjligen även kaffe. Och de som inte hann testa deras produkter innan stämman fick chans att göra så efteråt. Jag spankulerade hemåt och klurade vidare på det här med VR-glasögon. Hur många har såna om 5år? Om 10år? VR var stort även i mitten av 90-talet, med "häftiga" arkadspel, såsom Virtua Fighter, Virtua Racer och även några större maskiner där VR-glasögon och handkontroller användes i en "hage". Har svårt att tro att det var en hit då, men det kanske är nu det kommer? Lite som 3D-TV floppade i början av 80-talet (Kommer nån ihåg jullovsprogrammet TV-piraterna? Där ett skrapigt 3D-klipp på nån minut visades i varje avsnitt som gick att se med "3D-glasögon"? Och vi vet ju alla hur det gick med 3D-TV när det återlanserades med filmen Avatar nu för ett par år sen (10) och skulle finnas med i alla nya TV-apparater. (Har två par Panasonic 3D-glasögon över om nån behöver extra)

Hursomhelst, jag behåller mina Tobii ett tag till, kanske främst för att de gör så bra saker som hjälper funktionshindrade. Får de rätt på lönsamheten nästa år så blir det kanske fart även i aktiekursen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar