onsdag 19 december 2018

Ocean Yield - The Dividend Yield CompanySå här i juletid är det svårt att hålla i slantarna när det finns så många fina julklappar en vill köpa till portföljen. Så när Ocean Yield noterades till precis under 60 NOK så slog jag till och fyllde på portföljen med ytterligare 975st för att nå diagnosvänliga 1000st.

Företagsnamnet Ocean Yield indikerar att det har nått med vatten och utdelning att göra. Detta norska bolag äger ett antal större fartyg som sen hyrs ut och större delen av vinsten delas ut till ägarna. Till dagens kurs ligger direktavkastningen på nästan 11% och de delar ut $0.764 per aktie årligen fördelat över fyra utdelningstillfällen per år.. Det är kanske lite rörigt då aktien handlas i NOK, delar ut i USD och har du en svensk depå så växlas det automatiskt över till SEK. En fin valutaväxlingssnurra med andra ord!

Största ägare är Aker Capital med nästan 62% som i sin tur är ett helägt dotterbolag till AKER ASA (som i sin tur ägs av en av Norges finanskändisar: Kjell Inge Rökke).

Jag tänker att Ocean Yield är en bra komponent i min portfölj. Kanske som ett fastighetsbolag på vatten? Det finns såklart ett antal risker med den här typen av bolag som delar ut väldigt mycket av vinsten och kan vara känsliga för både ränteläge, världsekonomi, handelstullar och annat. Trålar en runt i norska forum och läser vad analytiker skriver så dyker det upp riktkurser på uppåt 90 NOK, vilket ju skulle få direktavkastningen i procent att gå ner betydligt. Jag är dock nöjd med bibehållen kurs och utdelning.

Har jag räknat rätt så landar kvartalsutdelningen på strax över 1700:- till nuvarande USD- och NOK-kurser. Det ger nästan fem besök på Berns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar