söndag 8 januari 2023

Utdelningar - December, och därmed årssammanställning

 2022 är äntligen slut och börsen kan återgå till nya höjder och alla finansiella bedragare kan komma fram ur sina hålor igen! När börsen går ner så blir det betydligt lugnare i de olika flödena, visst - ett par olika tappra "investerare" försöker kränga kurser och "ekonomiska PT-pass" istället för att kränga Träd i Afrika, kopierbara bilder eller hittepå-pengar. Men nu är vi inne i ett nytt år, och det ska bli spännande att se vilka nya grepp som ska tas för att lura mindre vetande på pengar.

Eller, ja, det berör ju knappast oss utdelningsinvesterare som mestadels håller på med tråkaktier och sneglar på utdelningen. Och på tal om utdelning så nådde jag inte riktigt målet med att klå DividendBomber och därmed hamna en bit över 300 000:-. Räknaren stannade på 292 217:-, så jag får hoppas på bättre lycka när jag räknar ihop 2023!

 


 Jämför jag med förra året så blev det ändå ett rejält uppsving på sisådär 45% - Trevligt. 

Utdelningarna som trillade in under årets sista månad summerades till 29 560:-, frågan är om det inte är lite av ett rekord för december? Nästa mål är kanske att dra in minst 30 000:-/mån i utdelningar från Berns-portföljen?

 

 

När börsen rasar som värst så håller vi utdelningsjägare fast vid utdelningen och så länge den inte sänks så känns det... mindre dåligt. USD har gått starkt och Berns-portföljen har därmed lyckats hålla sig i hyfsat skick. Och jämfört med övriga portföljer riktigt bra.

 


Givetvis har det även shoppats en hel del i julhandeln, kanske mest för att Avanza deklarerade att de inte längre skulle tillhandahålla ett antal bolag av typen LP. Således sålde jag av mina innehav Brookfield Renewable Partners LP och Brookfield Infrastructure Partners LP som jag har haft under flera år. Överlag har det vara en hel del lustigheter med utdelningarna från dessa bolag, och för några år sen så stoppade Avanza möjligheten att köpa fler. Jag hade 750st av varje och med dessa sålda så brände pengarna i fickan!

 Först fyllde jag på i den kvartalsutdelande ETFen VGWD med 285st så att jag nådde en jämn summa på 500st. Skönt!

Sen dubblade jag innehavet i det Kanadensiska månadsutdelande energibolaget TransAlta Renewables, så att jag nu har totalt 2000st.

Efter en hel del funderande så tog jag tillbaka Telecom till portföljen. Förra gången hade jag AT&T under ett bra tag innan de började krångla och därmed fick lämna. Nu såg deras konkurrent Verizon aptitlig ut med en direktavkastning på nästan 7%. 500st blev det.

Och sen hittade även Shipping tillbaka. Det norska oljetanker-leasing-bolaget Ocean Yield fanns länge i portföljen, men åkte ut när kursen dalade och till slut blev utköpt. Orimligt hög utdelning borde jag såklart hålla mig borta ifrån, men lite Shipping kan ju få även den mest tråkiga portföljen att se cool ut. 270st GSL blir en bra början! Och med en direktavkastning på ca 8,5% så... Ja. Vi får väl se hur länge det står sig. Och självklart görs inte dessa inköp bara för att knäcka DividendBomber nästa år. Inte alls.

En mycket intensiv månad i portföljen alltså, men gissningen är att 2023 blir lugnt och med återkommande återinvesteringar. Det har inte alls att göra med att jag planerar att fortsätta knega heltid året ut. Inte alls. Men några påfyllningar i Berns-portföljen har jag inga planer på att göra, den spelar så bra själv utan nya pengar. 

Som vanligt hoppas jag att denna blogg kan inspirera fler till att ta steget över till oss utdelningsjägare som i ur och skur köper fler aktier i vinstdrivande och högutdelande bolag. Som synes så går det ganska bra även om vi inte lockar med guld och gröna träd över en natt.


 


 
 

3 kommentarer:

  1. Hallå Berns! Lite retligt att du inte nådde de guldskimrande 300,000 kr alltså, det var ju riktigt nära men de 292,217 kr är fantastiska pengar i utdelningar!

    Nästan 30 tkr för december är en fin julklapp om inte annat, hämtar lite inspiration ifrån din lista då jag själv presterade betydligt mindre för december. Dustin ställde in sin utdelning vilket slog lite men oavsett Dustin är jag långt ifrån din summa för december.

    Kneg ännu ett år även för dig Berns alltså, har du skissat på något eventuellt FIRE år eller det lockar inte längre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag har varit "ledig" i flera längre perioder tidigare, men fick ett intressant erbjudande för ett tag sen som lockade, och som det ser ut nu så blir jag kvar 2023 ut.
      Gällande FIRE så är jag så att säga "hemma" sedan flera år tillbaka, men att göra samhällsnytta och dessutom få använda mitt skillset lockar som sagt mer just nu. Får se om jag utvecklar det närmare i ett kommande inlägg.

      Radera
  2. Härliga utdelningar oavsett. Det är bara att mala på mot nya utmaningar. Vi nådde 300" i år, men det var tack vare ett antal extrautdelningar. Fick dock möjlighet att köpa ett antal bolag billigt under slutet av 2022, så nu laddar vi mot 370" i utdelningar för 2023.

    SvaraRadera