onsdag 3 januari 2024

Utdelningar - December, och därmed årssammanställning

 Vilken återhämtning de flesta fick uppleva under årets slut! Och som jag förutspådde i förra årets sammanställning så har det såklart dykt upp flera nya "rådgivare" som för en smärre handpenning kan lära just dig att "componda 2% per dag" och därmed bli mångmiljardär på mycket kort tid. Härligt! Tyvärr verkar också tidigare etablerade aktieprofiler och (vad de själva låter påskina) mer eller mindre ekonomiskt fria börjat ge feedback mot betalning per timme (absolut inte ekonomisk rådgivning, förmodligen för att swedsec-licens saknas och att diverse regulatoriska instanser skulle ha synpunkter). De som fortfarande är aktieintresserade efter senaste årets stålbad har dock reagerat kraftigt i de normala boomer-flödena så jag gissar att man får fiska vidare bland aktieeliten på TikTok för att locka några kunder.

Men nu lämnar vi Swish-tiggarna och fortsätter till sammanställningen för året! Jag hade hoppats på att knäcka 300k i utdelningar från Berns-portföljen 2023, och visst gjorde jag det! Hela 359k skrapades ihop i nollsummespelet 2023 - Härligt!


...och även årets sista månad slog rekord i utdelningar, ett rejält hopp upp mot förra året som kom in på en bit över 29k, men nu blev det hela 40k! Inga tecken på svagare USD här inte, men vi får väl se hur länge det håller.


Ser vi till portföljens utveckling som helhet, så är det väl inte lika muntert 2023 som det var för 2022. Och här kan jag ju argumentera som en prestationsbaserad hedgefondförvaltare kring jämförelseindex och annat för att inbilla mig att jag har pengarna placerade på det bästa stället osv, men det gör jag inte. Jag gillar utdelningar, fint kassaflöde som gör att jag kan köpa nya aktier varje månad utan att behöva tillföra "nytt kapital", och framförallt stabiliteten en utdelningsportfölj ger. Ett fint självspelande piano! Och över tid? Ger det bättre sömn och möjligen bättre avkastning? Låt mig återkomma om några år när jag har en 10-årsgraf jag kan jämföra mot.

Såhär blev det i år, något vinterrally pågick definitivt inte i Berns-portföljen. Fastigheter gillar tydligen inte alls en högräntemiljö.


Nån vidare julshopping i Berns-portföljen har det inte blivit, jag fortsatte att fylla på med läsk & snacks (8st, totalt 18st i portföljen nu), och frestades av Petrusko att plocka in den nya månadsutdelanade ETFen JGPI (96st). Vi får väl se var det slutar. Det vore ju trist om ett annat av årets nya innehav som inte har gått så bra skulle omvandlas till JGPI (I´m looking at you VFC) :)

Så 2024 då? Klår jag 400k i utdelningar från Berns-portföljen? Låt oss se om sisådär ett år!


6 kommentarer:

 1. Tjena,
  Intressant läsning. Jag tittar till här då och då men har varit dålig på att kommentera. Det blev ingen fantastisk avkastning 2023 men jag gillar din portfölj i generella termer och sett över flera år tror jag på den. När man inte investerar exakt som index går ju portföljen heller inte som index. Det blir ibland något svagt år och det får man ta ihop med de bra.

  Din utdelning täcker din lunch på Berns i vart fall =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, jo jag hoppas väl att det ska bli ett besök eller två på Berns under 2024 som då förhoppningsvis täcks av utdelningarna :)

   Radera
 2. Hej, vad obehagligt vi fick också 359000 kr för 2023... :D Satte 420000 som mål för nästa år, friskt vågat hälften vunnit som man brukar säga.

  Ja vår portfölj gick sidledes nedåt under sista månaden, vete f-n vilka bolag som stack iväg där som raketer, men jag gissar att de faller tillbaka när vinster ska tas hem, och sen stoppar man in pengar i utdelande bolag och fastigheter nu inför räntesänkningar och stundande utdelningssäsong. Det är min gissning, utan att jag tar betalt för det eller kallar mig för en "expert"...

  Lycka till under 2024!

  SvaraRadera
 3. Mot 400 tkr alltså under 2024! Men glöm inte glädjas åt en redan utomordentligt fin och rejäl summa. Tror som dig att det är bäst att inte rusa iväg med jämförelsetalen för mycket, bättre hålla sig till stabilitet som vinner i det långa loppet.

  SvaraRadera
 4. Snyggt och en fin inspirationskälla. Kör hårt 2024.

  SvaraRadera