söndag 6 augusti 2023

Bokrecension - Investera med rätt fokus

 Det händer att jag skriver bokrecensioner även här, särskilt om det rör böcker som är poppis i flödet. Kanske mest för egen del, pga vem orkar ens läsa ett flertal olika recensioner i dagens snabba scrollflöde förutom författaren själv? Nåväl, förra recensionen var ett bra tag sen. så vi kör igen.


Författardebutanten Magnus Andersson känner kanske några igen som personen bakom fundamentalanalysbloggen, och som vanligt bland oss män så har vi svårt att se ut som något annat än seriemördare på bild. En stor eloge till Cristofer Anderssons för fina och glada porträttbilder!

Boken "Investera med rätt fokus - 15 råd som tar dig till nästa nivå" vänder sig inte till nybörjare, du bör ha bra koll på de flesta termer, olika strategier och din egen förmåga och intresse. Här presenteras en strategi med en koncentrerad portfölj på kanske 3-5 bolag som följs mycket intensivt. Det framgår inte hur mycket tid en person med en koncentrerad portfölj bör lägga ner på detta intresse, men jag hade räknat med åtskilliga timmar varje dag. Kanske närmare "quit your day-job"-antal timmar. "Survival bias" borde dessutom vara starkt förekommande inom denna strategi. I alla fall innan vi gräver ner oss i bokens 15 utmärkta råd.

Denna koncentrerade stockpicker-strategi ligger långt ifrån nybörjarvänliga strategier för att på sikt bli rik såsom "Köp indexfonder", och Berns-portföljens utdelningsstrategi, vilket också framgår med all tydlighet i boken, vilket jag återkommer till. I förordet står det "Det är inte enkelt att bli rik på börsen" - Jo, det är väldigt enkelt, men vill du nå den absoluta toppen, såsom bokens strategi inriktar sig på - Ja, då är det svårt. 

De 15 råden är fördelade över bokens tre avsnitt "Hur kan jag förbättra mig?", "Hur du slår marknaden", och slutligen "Vilka bolag bör du äga?". Liksom hos övriga svenska författare inom genren förekommer spridda citat från diverse kända investerare, men oftast med en stark koppling till texten. Vi bjuds även på ett fåtal grafer. Jag nickar belåtet åt den välskrivna texten som förutom några mindre krångligheter flyter på bra. Ett nytt ord får jag lära mig "Antagningsvis", och självklart har även ett stavfel smugit sig in. Möjligen är warrants lite märkligt beskrivet, men överlag är detta en av de bäst skrivna svenska böckerna i kategorin.

När jag kommer fram till "Råd 10 - Jaga inte utdelningar" så blir jag dock lite surmulen. Jaja, jag fattar att detta inte alls är författarens kopp gin-spetsade dryck, men... Nollsummespelet beskrivs ingående, och FIRE sågas med fotknölarna - vi kan aldrig vara säkra på att utdelningar varar och unga människor borde sikta på en givande karriär istället för att leva på utdelningar. Well, det är därför utdelningsjägare oftast har betydligt fler bolag i sina portföljer. För att minska risken.

Som vanligt hänger jag även upp mig på det här med "Gå på magkänsla", men de normalintelligenta fattar vad författaren menar. Jag hävdar att magkänslan är något som byggs upp av din erfarenhet, har du ingen som helst erfarenhet inom ett specifikt område, t ex aktier, så är det således mycket dåligt att "gå efter magkänslan". Lite som att låta horoskopet avgöra. Anyway...

Författaren bjuder friskt på sin egna karriär inom storbolagens inköpsavdelningar, aktieinvesteringar och tillhörande lärdomar. För oss som har varit med lika länge så är det en trevlig tillbakablick. Löparen nämns inte, men väl Börssnack och PARE. Dunning-Kruger-effekten refereras flitigt, men märkligt nog hittar jag ingen graf över detta. Även flitiga twitter-användare de senaste åren får ta del av en walk down memory lane.

Precis som bokens disclaimer lyder så är den aktuell när den skrevs sommaren 2021. Spontant känns det märkligt att ge ut en bok med kort hållbarhet, och flera kortare avsnitt did not age well. At all. Jag ser alltså fram emot en uppdaterad utgåva som har tvättats och är mer tidlös. Och möjligen kan vi dra ner lite på de återkommande referenserna till författarens egna aktuella innehav.

Flera av bokens råd går utmärkt att applicera på diskussioner i sociala medier, och jag har själv tyvärr gett mig in i ett par trådar som har berört några av mina expertområden där jag således vet att medskribenten är ute på djupt vatten. Huruvida denne medskribent är densamme som författaren till boken låter jag vara osagt. Orka diskutera med anonyma :)

Bokens sista mening i efterordet gör att även vi inbitna knäckebrödsmiljonärer och FIRE-förespråkare inte kan annat än att välkomna författaren med öppna armar till vårt hörn!

Avslutningsvis så kan jag varmt rekommendera boken till de som har blivit bitna av börsintresset (i dess positiva bemärkelse) även om ni följer en annan strategi eller - ve och fasa - har en diversifierad portfölj med utdelningsaktier.

Boken kostar typ 99:- på rea, lätt värt. Köp här

... och när ni ändå är i farten och räknar på digitala bolag så tipsar jag återigen om Nicholas Negropontes "Being Digital" från 1995, där han myntade sitt bevingade uttryck "Move bits - Not atoms".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar