onsdag 2 juni 2021

Utdelningar - Maj

 Som vanligt bjuder månaden maj på dynamik, inte bara på väderkartorna utan även i portföljen och i livet. För ett år sen skrev jag om det orimliga i att byta 40-50h per vecka mot ett VR-headset, men var nog ändå ganska nöjd med att spara en massa tid genom att arbeta hemifrån. Bör väl tillägga att jag då ganska nyligen hade återvänt till det operativa arbetslivet efter drygt 15 månader som professionell slacker. Ja, det blir ju varmt, men det är fel att säga att VR-headsettet har gått varmt i bemärkelsen använts flitigt...

Förra årets utdelningar landade på 14980:-, och efter summering så ser jag att det blev 15670:- i år. Hyfsat, och precis över 2019 års utdelningar.

 Den skarpögde noterar att det har dykt upp en ny utdelning i form av det Norska järnmalmsbolaget Rana Gruber. Ja, jag vet, inte ett moget, trist, och utdelningsstabilt bolag som borde finnas i Berns-portföljen men jag fick helt enkelt placera innehavet här. Bolaget är nytt på börsen, och visar med dagens malmpriser upp imponerande siffror som potentiellt kan ge en rejäl utdelningsfest. Dessvärre hänger aktiekursen kraftigt ihop med järnmalmspriset, så det här kommer att bli en skakig resa. Vi får se om jag plockar ut detta bolag ur framtida redovisningar eftersom det är ett så pass udda bolag.

En annan sak som inte är lika lätt att notera är att detta var den sista utdelningen från AT&T för min del då jag nu har avyttrat hela innehavet. Sänkt utdelning och velande kring deras mediabolag var det som fick mig över kanten. Och likviderna trillade rakt in i högutdelande vårdfastighetsbolaget Omega Healthcare Investors (totalt innehav: 500st, avkastar strax över 7% till dagens kurs), Kanadensiska energibolaget Enbridge (totalt innehav: 600st, även den avkastar strax över 7% till dagens kurs) och efter tips på Twitter från @32Invest så blev det 230st andelar i ett helt nytt innehav, nämligen i den tungvrickande kvartalsutdelande ETFen Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis. Denna handlas i Tyskland men har sin hemvist i Irland och är därmed inte belastad av källskatt, för närvarande. Håller med om det verkar lite bökigt men Invesco är skickliga på att bygga ETFer med mycket låga förvaltningsavgifter, så jag hoppas att arvingarna får stor glädje av detta innehav. Utdelningen rör sig lite men brukar ligga på nästan 5%.

Ni som har följt mig ett tag förstår att det har varit en svettig månad med så här stora omvälvande förändringar i portföljen. Utanför Berns-portföljen så har jag, liksom Z2036, äntligen köpt mig en stuga efter flera års letande - Naturligtvis precis på toppen av den rådande hysteriska bostadsmarknaden. Det känns riktigt kul, och jag ser att infrastrukturen faller på plats för att enklare motivera mig att tacka nej till uppdrag som does not spark joy. Även om en stuga är kraftigt konsumtionsdrivande i form av inredning, möbler, och säkert en herrans massa saker som en lätt kan skada sig på (verktyg, grillar, pooler, hundar, och bin) så är det inte aktuellt med några uttag från Berns-portföljen. Var portfölj har sitt mål, så att säga. Möjligen får jag fortsätta jobba lite till för att ha råd med det där fina verktyget som jag ändå knappt kommer att våga använda.

Med första sprutan i armen ser jag dessutom fram emot en riktigt fin sommar med umgänge och kanske, kanske ett eller annat besök på... Ja, ni vet var.

4 kommentarer:

 1. Första gången jag hittade till din blogg, den åker direkt in på min läslista!

  Jag velar också gällande AT&T, problemet är att värdet är -10% då vi har ägt aktien länge, och den har inte gått upp som den borde efter covid. Men när den tangerar nollan, så åker den antagligen ut. Likt dej siktar på mot en bulk av lite högre utdelning, runt 7% på merparten av innehaven. PIMCO är intressant, men de går väl inte att köpa längre på Avanza.

  Inte dåligt med 2000 spänn i månaden på Realty.... vet inte om någon i bloggosfären kan slå det. Köpte du mycket förra våren? Vad är din YOC?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med nya läsare, varmt välkommen!
   Jag sålde AT&T med förlust, men inkluderar jag utdelningarna under de åren jag har ägt så är jag mindre missnöjd. Pimcos fonder går dessvärre inte att köpa via Avanza sen MiFIDII-regelverket började gälla för några år sen, men det börjar komma fina alternativ ävenm om jag ännu inte har hittat några bra EU-anpassade månadsutdelande ETFer.

   Jag har köpt Realty kontinuerligt över flera år och är ganska nöjd med min size nu, men är inte blyg för att fylla på mer så att det blir jämna 100-tal. Ett annat krux är dollarkursen som gör att aktiekursen kan bli lite lurig att stirra sig blind på när även valutakursen behöver blandas in för att hitta bra ingångar vid större köp. Vi får se när stugan är betald om det blir att sätta in fler friska pengar i Berns-portföljen!

   Radera
 2. Hallå Berns!

  Jag ligger kvar i AT&T. Har dock ett litet innehav i jämförelse. Hade tur här helt enkelt igen då jag sneglat på ditt feta innehav och tänkt öka mitt, fyllde på med +20st så nu har jag 100st och det får räcka så länge.

  Trevligt med en stuga ju! Har funderat på detta länge och kanske Maggan beslutar åt mig... Vi får se.

  Fina utdelningar i vilket fall!

  SvaraRadera
 3. Tackar, det är verkligen kul att få se utdelningarna komma in varje månad, och även såklart väldigt inspirerande att även se hur andras utdelningsportföljer rullar på och växer år efter år!
  100st AT&T låter som en bra och jämn siffra, och de kan ju mycket väl bli ett bra drag på längre sikt att dela ut media-delen som i sin tur kanske kan ge fina utdelningar framöver.

  En nackdel med en utbyggd infrastruktur, i mitt fall stuga, är att det är kraftigt kostnadsdrivande. Kan tänka att det är en herrans massa prylar som ska köpas nu, men utdelnignarna från Berns-portföljen kommer med största sannolikhet även i fortsättningen gå till luncher på Berns, eller köp av fler aktier i portföljen, om det blir pengar över ;)

  SvaraRadera