måndag 5 april 2021

Utdelningar - Mars

Då var första kvartalet avklarat, och vi gå in i ett nytt där första månaden alltid ger bäst utdelning. Jag hoppas att även ni som inte har kvartalsutdelande, eller månadsutdelande aktier får ett rejält tillskott kommande månaderna då det är den traditionella utdelningsperioden.

En ihopräkning av mars ger en siffra på 11636:-, att jämföra med förra årets utdelningar som hamnade på närmare 15000:-.

 

Corona och dollarraset påverkar såklart utdelningarna en hel del, och även kommande månader ska bli intressanta att jämföra mot tidigare år.

Överlag så känns det som en helt galen marknad nu, bostadspriserna har gått upp 20% senaste året (oftast betydligt mer i de områden där jag letar efter en lämplig stuga), och börsen slår ATH var och varannan dag. Getting hot in here. För oss som köper fler aktier varje månad spelar det juh ingen roll, vår tidshorisont ligger ändå inte på ett par futtiga år, utan betydligt längre. Och vi som fokuserar på utdelningen har juh ännu färre bekymmer. Sedan i somras matar jag inte in mer pengar i just Berns-portföljen, utan den får spela vidare på egna meriter så att säga.

Tidigare månaders utdelningar har finansierat köp av WPC (det oroväckande antalet 27st), som gjordes i början av mars. Trevligt!

Sett till diskussioner det senaste året så påminner det en hel del om de diskussioner som hölls strax innan IT-bubblan. Flera som då var "aktieintresserade" (och unga) hade en "diversifierad" portfölj på 3-4 innehav, inte sällan Framfab, Icon Media Lab, Switchcore och Ericsson. Siffrorna och framtiden såg skrikljus ut, bolagen var "grymt undervärderade" och/eller "missförstådda". Det gick upp rejält, och större delen av lönen skyfflades in, flera kunde dessutom löneväxla mot personaloptioner. Sen gick det som det gick och flera av dessa färska aktiespekulanter brände sig rejält och har sen dess "satsat på lotto, hästar, Casinospel och resor" istället. Pensionssparandet fixar banken i "några fonder".

 

 

Jag hoppas att de som har investerat i aktier de senaste åren inte kommer att behöva bränna sig på samma sätt, möjligen är det lättare att ta till sig kunskap idag (utanför hysteriska Facebook-grupper), men därmed även lättare att dras med i hype-tåget. Nu tror jag inte att nån av de som följer mig här är i riskgruppen (dvs börjar med aktier i värsta uppgången, bränner sig, och sen aldrig mer rör börsen), vi investerar på låång sikt och blir rika på sittfläsket! De flesta av er har tiden på sin sida :)

Just, även portföljen är uppdaterad!

 

2 kommentarer:

  1. Hallå! Ja 27 st wpc känns hemskt ojämnt ju, du får kanske skjuta till en slant o runda mot 30 st?! Angenäma problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där måste definitivt styras upp inom kort!

      Radera