lördag 9 januari 2021

Utdelningar - December, och därmed årssammanställning


När nu säsongsledigheten börjar närma sig sitt slut och det blir dags att rigga upp Skype vid köksbordet och återgå till den arbetsfyllda vardagen så är det hög tid för en tillbakablick. Att sammanfatta 2020 utan att dra fram diverse galenskap är utmanande, men jag ska göra ett gott försök. Om det nu inte redan har misslyckats. Berns-portföljen har utvecklats "sådär" under året, ungefär -15%.

Och nej, det är inte alls synd om mig. De som följer mig på andra ställen vet att det har skyltats med överfulla lönekonton, och massiva uppgångar i andra portföljer. Men denna bloggen är som sagt främst tillägnad min kära utdelningsportfölj som ska kunna finansiera en lunch på Berns när andan faller på. Jag behöver säkert inte skriva mer om hur gött jag tycker det är med utdelningar, och att få in friska kontanter utan att behöva lyfta ett finger. Varje utdelningsnotis gör att jag blir glad, och många av de bolagen jag äger höjer varje år sina utdelningar. Som en löneförhöjning utan förhandling, fantastiskt!

 


Jag inser att utdelningsinvestering inte är för alla. Att istället månadsspara i breda och billiga indexfonder via autogiro är både smidigare och möjligen bättre, och det är just detta jag ser att många på #finanstwitter gör för att sakta men säkert bygga upp en förmögenhet. Få drivs av snabba pengar för att finansiera snabba bilar och dyra klockor vilket lätt resulterar i hysteriska spekulationer i olika ickevinstdrivande bolag. Nej på #finanstwitter har de allra flesta koll på både riskspridning och skillnaden mellan spekulation och investering. Ej heller köps det suspekta kryptovalutor genom diverse märkliga medlemsrekryteringsorganisationer, och pengar skickas absolut inte iväg månadsvis till nån som eventuellt planterar träd i Afrika och utlovar så pass hög avkastning att inga andra företag har kommit på samma idé. Skönt med ett så vettigt forum helt fritt från bluff & båg!

Tillbaka till utdelningsportföljen. Sektorrotation, valutatapp och annat är populära grejjer att skylla nedgångar på, men som utdelningsinvesterare så är det som sagt full fokus på utdelningarna och inte på såna petitesser som totalvärde. Särskilt inte när vi tittar på en så kort tid som bara ett år! Å andra sidan så har utdelningarna också tagit stryk under året, trots att de flesta bolagen i portföljen är stabila utdelare i vått och/eller torrt. Eller stryk och stryk, kanske mest jämfört med förhoppningarna.

 

Om vi börjar med utdelningarna för december så landade de på nätta 11 761:-, vilket var en sänkning mot förra året då de hamnade på 12 649:-. Det är alltså denna summa som ska passeras i december 2021.

 

Inga nya köp gjordes under månaden, och heller inga försäljningar. Vilket kan tyckas lite märkligt då "time IN the market" oftast är mycket enklare än "timING the market", men som utdelningsinvesterare kan det vara bra att ha lite torrt krut för att kunna fylla på vid tillfällig rea.

(Uppdatering: Köpte 25st WPC 7de januari)
 

 

 Förra årets utdelningar landade på 174 062:- och jag hoppades då på att årets utdelningar skulle passera 200 000:-. Så blev det inte.

En långsam ihopräkning av alla årets utdelningar resulterar i en okej årslön, 193 244:-, före avdrag av källskatter. Nära målet. Trots vilda shoppingexcesser under hösten så har inga pengar tagits ut och hela beloppet har kontinuerligt återinvesterats i portföljen. Förhoppningarna inför årets utdelningar är uppskruvade! Visst kan ni er ränta-på-ränta-effekt?

 

 

Vad tror jag då om 2021?

Som utdelningsinvesterare så känns det som att det blir få gissningar. Det är ganska enkelt för mig att räkna ut redan nu vad utdelningarna ungefär hamnar på. Ett par procent utdelningshöjningar från de flesta av innehaven, några återupptagna utdelningar efter Corona-frysningar och kontinuerliga återinvesteringar leder till en bra bit över 200 000:-. Portföljvärdet är som sagt sekundärt.

När jag i september 2019 beslutade mig för att inte längre fylla på Berns-portföljen med färska pengar så tänkte jag att den var tillräckligt självspelande. Och jag tror bestämt att det gäller ännu, så antagligen inte fler externa påfyllningar under kommande år heller.

De bokrecensioner jag har gjort under året har visat sig vara uppskattade, så jag kommer kanske att kasta in några relevanta såna vartefter jag läser. Dyrklockor, bubbel, och fina grafer kommer fortsatt lysa med sin frånvaro, trots att detta räknas som en aktieblogg. Jag hoppas även på ett par besök på bolagsstämmor, men vi får se.

 

"Ja, men besök på Berns då? Hur går det med det?"

Håll ut! I en vacker framtid kommer ni kanske att få se en klart otippad besökare där var och varannan fredag.

Till er som har läst ända hit så önskar jag er ett riktigt bra 2021 med fetare utdelningar och massiva återinvesteringar - Vi ses på Berns!



1 kommentar:

  1. Vi ses på Berns! En otippad gäst som följs av ännu en som flugit upp bara för lunchens skull!

    Grymt med 193 tkr i lön 2020!!!

    SvaraRadera