fredag 25 januari 2019

Föredrag av Börslabbet

https://borslabbet.se/

Häromdagen fick jag möjlighet att lyssna på ett föredrag av Henning Hammar, som står bakom Börslabbet. Herr Hammar gillar data och har tagit fram en tjänst som plockar ut lämpliga aktier att ha i olika typer av trendföljande portföljer. Dessa strategier har historiskt visat en mycket god avkastning och passar de som vill lägga minimalt tid på aktier men ändå tycker att det här med indexfonder är lite väl trist.

Hammar är en mycket pedagogisk föredragshållare och bjuder friskt på källhänvisningar och utläggningar kring de olika investeringsgubbarna som har presterat bäst och som sägs ha använt olika typer av trendföljande strategier. Vi får även en inblick i den volatilitet det innebär att investera trendföljande - 2018 gick några av dessa strategier ner med mer än 15%, och enligt historisk data så kan de underprestera 2-3år innan de kommer igen. Något för den ismagade alltså.
En av flera saker jag tog med mig var att dessa strategier visar i vilka vatten en ska fiska. Väljer du ut en smal korg med fem olika aktier så går kanske fyra av dem ungefär som index medan den femte lyfter ordentligt och höjer därmed totalavkastningen på hela korgen. Och vilken av de fem som lyfter är svårt att veta i förväg, men så länge du fiskar i rätt vatten så är det mycket större chans att få en god avkastning jämfört med index.

Rekommenderar varmt att läsa Hammars blogg, men även att ta en titt på Börslabbet för att läsa mer om dessa strategier!

Är detta med trendföljande strategier då något för Berns? Definitivt, men det får då bli i en av de andra portföljerna, en lunch på Berns smakar bäst om den är finansierad med utdelning, inte aktieförsäljning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar