fredag 11 september 2020

Bokrecension - Min Vinnande Väg

Jag ser mig själv som någon som läser mycket böcker, vilket ibland stämmer bra med verkligheten, och i perioder inte alls. Förutom den bokcirkel jag driver, så brukar det bli en packe andra skönlitterära liksom aktie- och ekonomirelaterade böcker. Sen jag köpte min första läsplatta av Amazon föredrar jag att läsa digitalt, och lånar gärna böcker från biblioteket över Internet. Är nu inne på min femte Kindle.

Aktieböcker (!) funkar fint på tatuerade döda träd (ej afrikanska), då det oftast är diagram och lite bläddring fram och tillbaka som gäller. Så även i fallet med Arne Kavastu Talvings första egna bok - Min Vinnande Väg - Bli rik på aktier. För att själv få en edge över Kavastu så köpte jag naturligtvis boken signerad, och tvingade därmed honom lägga mer tid på det än att ta fram ny börsstatistik. Smart.

De flesta inom finansbloggosfären känner till Kavastu, jag har själv följt honom sen han började blogga om aktier och sen även dök upp på Twitter. Kavastu är en man i sina bästa år med gott självförtroende som extraknäcker både som DJ och fotograf. Huvudsysselsättningen är dock att förvalta sin aktieportfölj - gärna från hängmattor, poolkanter, gamla segelbåtar, gamla bilar, egenbyggda estniska lusthus och oftast med dubbla Macbooks. Som om inte detta vore nog för att irritera dyrklockbärarna på Finanstwitter så lockar Kavastu alltsom oftast med otroliga avkastningssiffror och vältajmade affärer som såklart genererar en hel del okvädesord och hesskrikna krav på bevis. Kavastu har också hållt ett antal föredrag och kurser för att lära ut sin indexkrossande metodik. Inte utan kritik, minst sagt - främst från de som inte själva har gått kursen. Kavastus påstådda avkastning sägs helt enkelt vara alldeles för bra.

Är detta då en bok där vi får lära oss alla hemligheter eller är det första steget mot att köpa träd i Afrika som sen möjligen ger utdelning i suspekta kryptovalutor?

För de som har följt Kavastu ett tag så är mycket i boken bekant. Vi får följa med när Kavastu tar sina första stapplande steg på börsen, när han ska göra sig av med sina gamla sparade finanstidningar, och när han tittar på Text-TV. Kalenderbitaren Kavastu gillar verkligen data, och det läggs ner ohyggligt mycket tid på att stämma av aktiekurser, trender, köpråd och annat vilket mynnar ut i en finslipad strategi "Rimligt värderade fundamentalt starka bolag i långsiktigt stigande kurstrend och gärna med utdelning". Mycket bygger på MA200, en akties genomsnittliga kurs de senaste 200 dagarna, och vi får ta del av hans tankar kring detta. En av bokens styrkor är att kapitel med mer teknisk inriktning varvas med regler för goda aktieaffärer som de flesta skulle må bra av att läsa. Den är enkel att ta till sig, oavsett om en planerar att försöka sig på att följa de regler Kavastu själv investerar efter eller bara vill ha goda och bra råd.

För det ska sägas, Kavastu har lagt ner, och lägger ner väldigt mycket mer tid än de flesta på att förvalta sin portfölj. Denna massiva skärmtid ger såklart stora fördelar när det gäller att göra undantag ifrån, eller röra sig åt rätt håll inom regelverket, och därmed ha möjlighet till ännu bättre avkastning.

Den här typen av böcker har oftast behov av en skicklig redaktör, och jag hoppas att den utlovade efterföljaren är något mer genomarbetad. Inte en enda felstavning detekterad (vad hade ni väntat er av en kalenderbitare?), men en hel del upprepningar, felplacerade stycken och korthuggna meningar utan flyt finns det gott om, särskilt i bokens första hälft. Det finns en del diagram, men de kunde gjorts betydligt bättre, och framförallt fler. Statistik och nuffror är enklare att ta till sig när de är prydligt presenterade.

Trots min generellt skeptiska hållning till det mesta så uppskattar jag Kavastu och har tagit till mig en hel del av hans bloggande, statistik och tankar genom åren. Även boken gav mig en hel del intressanta vinklar och även ett par skratt, som väntat av en van föreläsare som tycks föredra Text-TV och Excel framför "datorkraft" och script. Det är rappt, kryddat med många liknelser och uttryck och sen djupdykningar i statistik och uträkningar.

När det gäller Berns-portföljen så håller jag mig dock till en utdelningsstrategi.

 

2 kommentarer:

  1. Hejsan ÄPB!

    Din recension av Kavastu's bok kunde varit jag som skrivit. Instämmer i allt du skriver. Jag tyckte som helhet att den var bra jag med och en del saker fick jag med mig.

    Såg dina utdelningar för november, en rejäl slant in ju!

    SvaraRadera
  2. Kul att du uppfattade den ungefär som jag! Utdelningar är ett långdistanslopp, så har en hållt på ett tag så blir det många sköna slantar in varje månad :)

    SvaraRadera